Centrumgebied Borne: slimme afwatering in een creatief 3D-ontwerp

Centrumgebied Borne: slimme afwatering in een creatief 3D-ontwerp
Het winkelgebied van Borne krijgt een flinke kwaliteitsimpuls. De herinrichting is al volop aan de gang en moet ervoor zorgen dat de openbare ruimte meer rust en ruimte uitstraalt. Door de ingrepen moet het gebied ook aantrekkelijker worden als verblijfsruimte. IAA Architecten ontwierp een bestratingsplan dat onder andere bestaat uit fraaie verlichting aan draden boven de winkelstraten en houten zitelementen. Voor de bestrating is gekozen voor een combinatie van gebakken klinkers en natuursteen, aangevuld met groene elementen als hagen, de Chinese Vernisboom en het zogeheten Krentenboompje. Vanuit de duurzaamheidsgedachte zijn ook de bestaande straatstenen volledig hergebruikt. Helemaal in het oog springend zijn de goten met bijzonder fraai vormgegeven cortenstalen dekplaten, waaruit honingraten en bijen zijn gestanst.
 
Vertaling naar 3D-ontwerp
Het ontwerp van de architect werd door ons vertaald naar een technisch 3D-ontwerp voor de Bakkersteeg, Nijstad en Nieuwe Markt. Naast het gevraagde ontwerp, hebben we ook gekeken hoe we slimmer om konden gaan met de afwatering in het gebied. Onze kennis hierover hebben we na akkoord van de gemeente ingebracht in het water-robuust ontwerp en geïntegreerd in het totale bestratingsplan. Deze toevoeging zorgt voor een nauwkeuriger hoogteplan van het winkelcentrum.
 
3D-ontwerp als leidraad voor de uitvoering
Door het ontwerp in 3D te maken, realiseren we een nauwkeuriger hoogteplan, waardoor er naadloos aangesloten kan worden op de bestaande inrichting en bebouwing. Vaak worden kleine onregelmatigheden in de uitvoeringsfase ter plekke opgelost, maar door de accuraatheid van een 3D-ontwerp, kun je deze al in een vroeg stadium al ondervangen. Dit levert tijdswinst op bij de realisatie.
Naast een kwalitatief goed ontwerp voor het winkelgebied, is ons ook gevraagd om het proces naar de uitvoering in goede banen te leiden en de aanbesteding te begeleiden.
 
Wil je weten wat 3D-ontwerp voor jouw project kan betekenen? Of wil je als 3D-ontwerper bij ons aan de slag? We vertellen je graag meer!